Nem azért jöttünk le a fáról, hogy ölelgessük azokat?

2021! Új év, remények. Azt gondolom, hogy jó évünk volt. Szerencsére végre csökkenő pályára állt a GDP (mindenben meg lehet találni a pozitívumot). 


Azonban elgondolkodtató, hogy mégis úgy jön át (nekem legalább is), hogy valami nagyon-nagyon-óriási-nagyon nagy gáz volt a 2020-as évben. Valóban? Olyan nagy volt a veszteség globális léptékben nézve?

Meghalt a koronavírusban eddig 1.820.512 ember

Ehhez képest a WHO szerint évente 470.000 emberölést történik (és 100 milliós nagyságrendű nem halálos kimenetelű erőszakos cselekmény). Ugyancsak WHO adat 4.200.000 ember hal meg kültéri légszennyezés következtében évente. Az EU-ban az utakon 23.339 halálos baleset volt (2018-as adat). Becslések szerint kb. 1.200.000 évente a közúti balesetben meghaltak száma a világon. Még lehetne sorolni...ezeken mégsem akadunk ki?

Ha nem tettünk volna semmit a koronavírus terjedése ellen, akkor talán több 100 milliós halálos áldozatot is eredményezhetett volna a járvány. Kénytelenek voltunk megváltoztatni az életmódunkat, és még így is több mint 83 millióan fertőződtek meg eddig világszerte. Az ellentmondás pont itt van, és itt jönnek képbe a faölelgetők, ugyanis az életmódunk megváltoztatása – hívhatjuk egyszerűen karanténnak – globális léptékben jót tett és tesz a környezetnek. Azaz végső soron nekünk is. A Nature (természet) világ egyik legelismertebb tudományos folyóiratában megjelent cikk alapján, ezt én bátran ki merem jelenteni (és amúgy logikus is)!

Nos, akik meghaltak azoknak ez nem jó hír, de talán nekik már mindegy is. Akik lélegeztető gépen pláne nem vigadoznak és örömködnek az emberek. De igazából nem róluk van itten szó. Inkább arról, hogy nem utaztunk el Rómába, Lisszabonba, New York-ba, Rio-ba, Isztambulba, Bankokba, Marakeshbe, Kinshasába (bár oda lehet amúgy sem mentünk volna), stb. Helyette el kellett sétálni egészen a Budai-hegyekig kirándulni. Kénytelen voltunk otthon maradni a munkával, a gyerekekkel otthon foglalkozni, és közben dolgozni. Nem tudtunk moziba, színházba, koncertre menni. Elmaradt a Sziget Fesztivál!!, a Tavaszi Fesztivál!!!. Sokan elvesztették a munkájukat. Hosszan lehetne sorolni a bajokat.

Összegzésként mégis arra hegyezném ki a hangsúlyt, hogy igen; a gazdaság leült (ez jó hír ugye), és látjuk, hogy felpörgött természet. Pont fordítva, ahogy ezt megszoktuk az elmúlt években. Ha jobban belegondolunk már a Vuk is erről szólt. 

Az ember túlterjeszkedik, de Kis Vuk azaz a természet visszavág...most Covid-19 képében. Erre nem az a jó válasz, hogy akkor csakazértisúgyis mi is visszavágunk; a Kis Vuk félék meg tudják meg hol a helyük: lehet belőlük bunda, kucsma, esteleg róka sajt! 

A vírus felett lehet győzelmünk, de lehet-e győzelmünk a természet felett? Ráadásul a visszavágást hitelből finanszíroznánk??? Úgy tűnik az adósságrendező hitelek korában élünk.

Újévi ebédnek ez nekem meg fekszi a gyomromat, de azért biztatok mindenkit, hogy csócsálgassuk ezt még egy ideig. Biztos, hogy ez a jó irány?


Pozitív újévindító gondolat a végére

Azt szerintem nagyon sokan felismerték már korábban is (gondoljunk csak Áder János múlt évi újév köszöntőjére), hogy jelentősen kell változtatni az életmódunkon és szemléletmódunkon, és ez a vírus helyzet okozott annyira radikális változást az életmódunkban, hogy lássuk, tapasztaljuk, hogy igen is képesek vagyunk máshogy élni. Tehát ha a szükség úgy kívánja a fenntarthatóság érdekében képesek vagyunk változtatni az életmódunkon. Jobb ezt már ma megtenni, mint várni arra, hogy ladikkal kelljen bejárni dolgozni a megemelkedett tengerszint miatt. Arról meg ne is álmodjunk, hogy ha elsivatagosodik a Kárpát-medence és teveháton fogunk közlekedni, attól majd lesz a kőolaj itten. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések