Adósságrendező hitel - avagy gazdasági mentőcsomag a koronavírus ideén!

Mindegy, hogy hol játszódik ez a történet, mert számokat csak a példához hoztam fel. Tehát mit is jelent egy gazdasági mentő csomag. Kb. ezt:

Vagyis mit látunk? Először is azt, hogy a nemzetállamok többsége (ha nem az összes) adósságból él. Ezt a témát úgy nagyjából már elengedtük. Miért? Mert ugye sokan abból indulnak ki, hogy a történelemben mindig is a zsidók voltak az uzsorások, tehát most sincs ez másként. Ha már nem tudjuk fizetni az adósságot, akkor kardélre hányjuk a pénzsóvár, pénzéhes, pénzhajász bandát. És bármennyire is komolytalanul hangzik, kb. ez az egyetlen kiút az adósság válságból: felgyújtani a bankokat.
Annyival azért pontosítanék, hogy nem a zsidók, hanem a zsidó-arab-WASP-szabadkőműves-jakuza-gyíkemberek adósították el a világot.
No de...ezt félre téve, meg a tréfát, hogy meg-Soros-talanítsuk a mondanivalót; tényleg jó kérdés: miben bízunk?? Hogy a GDP növekedés a végtelenségig tart, és akkor végtelenségig tudjuk az adósságot is növelni, vagy nem bízunk semmiben csak a tehetetlenségi nyomaték akkora, hogy nem csinálunk semmit?
Na valahogy a fenti ábra is ezt mutatja, hogy ha gazdasági mentőcsomagot alkalmazunk az lényegében egy még nagyobb hitelt jelent. Az adott évben pl. most a pandémia miatt biztosan visszaesik a gazdasági teljesítmény, tehát csökken az állam bevétele (pl. 1000 bitcoin helyett már csak 700 folyik be). De szeretnénk megmenteni a bajba jutott gazdasági ágazatokat, tehát felveszünk sokkal nagyobb hitelt, mint az előző években. Így a bevétel és kiadás közötti különbség jóval nagyobb lesz. Vagyis ha egy-két év múlva visszaáll az eredeti bevételi szint, a felvett hitel mértéke alapján immáron még nagyobb lesz az adósság, vagyis nagyobb összeg után kell fizetni a kamatot. Ez a klasszikus példája az adósságrendező hitelnek.
Akinek volt már hitelkártyája valószínűleg saját bőrén tapasztalta ezt a jelenséget:
 - Más pénzét költöd! Miért nem a sajátodat??
 - Ugyan már! Megkapom azt a jó állást / bejön az a jó üzlet / nyerek a lottón: annyi pénzem lesz, hogy húszezresekkel fogom feltörölni a padlót!
 - De hát még a diákhiteledet sem tudtad visszafizetni az elmúlt 30 évben!!
 - Nem kell mindig ilyen pesszimistának lenni. Bízz a jövőben (és vegyél fel adósságrendező hitelt)!
Aztán úgyis az a vége, hogy kimerítjük a teljes hitelkeretet, és fizetjük a kamatokat.

A szépséghibája, hogy ilyen gazdasági mentőcsomagról, tehát a hitelfelvételről nincs társadalmi konszenzus; a kormány eldönti, de áttételesen a társadalom (én, te, meg ők) fizeti a kamatokat.
Persze ha a GDP megfelelő mértékben növekedik, akár csökkenhet az adósság és a kamat teher is. Magyarország esetében ha erre az ábrára rátekintünk nem nagyon lehetünk optimisták:
Nincs ez másként a világ többi országában sem...

Forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdde410.html

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések