Kezdünk bezöldülni (bár ez egyenlőre nem jó hír)

 Egyre jobban látszik, "túl toltuk a biciklit". A 2020-as Global Risk Report-ban található ez a kis szemléltető ábra:


A bezöldülés itt annyit jelent, hogy környezettel kaposolatos (Environmental) témáról van szó. A felső blokkban a valószínűsíthető, az alsóban pedig a hatása alapján rangsorolt globális kockázatok találhatók. 
Mindössze annyi megjegyzésem van ehhez; ugye hogy ezt már megmondtam! Én is, sokan mások is, már a 1960-as évek óta megy a diskurzus a globál parákról. Már nagyanyáink is klímaváltozásról panaszkodtak, csak még akkor nem tudták, hogy ez az amcsiknak és a briteknek és a franciáknak és még pár mihaszna államnak köszönhető
Megfogalmazok egy pozitív üzenetet is: nagyon érdekes dolgok állnak előttünk! Nem gondolom, hogy technológiai válasz fog segíteni rajtunk. Elektromos autók? LED izzók? Az a baj, hogy egy LED izzóra két elektromos fogkefe jut. Meg hamarosan jön a cipőfűző automata is. Én technó-pesszimista vagyok! De mindenképpen innovatív, újszerű gondolkodásmódra van szükség most és a jövőben még inkább.

Valószínűleg az faj, amihez én is tartozom, a Homo Economicus már nem sokáig húzza az igát. Hamarosan meg kell írnunk saját nekrológunkat. Homo Economicus kialakult a 17. század vége felé, jelen volt 250 évet, kihalt 21. század közepére. A 20. századra ugyanis evolúciós zsákutcába keveredtünk. A saját életfeltételeinket semmisítettük meg fokozatosan a saját életmódunk, és életszínvonalunk fenntartása közben. Tipikus evolúciós baklövés. Már csak az a kérdés mi álljon a sírkövön mottónak? 
"Túl toltuk a biciklit"? 
Kb. ez le is írja a jelen korunk válságát. Vagy:
"Majdnem eljutottunk a Marsra (de Föld előbb omlott össze)"
"Túl okosak voltak már az eszközeink, de még ez is kevés volt."
"Bár csak maradtunk volna a fán."
 
Talán a 2000-évektől született új faj, a Homo Ecologicus már egy másik szemléletmódban vezérli a saját életmódját.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések