Exponenciális növekedés

A GDP növekedést évről évre mérik az előző évhez képest. Ez EXPONENCIÁLIS növekedést feltételez. Ezt azért brutálisan fontos, mert az exponenciális növekedés az ebből következő természeti erőforrások elhasználódására is ilyen mértékben hat. Véges, zárt rendszerben vagyis a Földön nem lehet végtelenségig növekedni. A növekedés határait már most sőt évtizedekkel korábban elértük. Az érzékelés szintjétől azonban a feltételezett katasztrófáig nem várt módon kevés lehet az idő.

Elég ha csak ránézünk két függvényre:

Világ népesség

Világ szén kibocsájtás
Mind a kettő, nevezetesen a feltételezett katasztrófa, és ennek az ideje találgatás. Mivel az emberiség történelmében nem volt még hasonló összeomlás, ezért nem tudni, hogy ténylegesen mi várható, de nem túl pozitív a kép, ha arra gondolunk, hogy drasztikusan fogy a termőföld, a ivóvíz, változik a klíma, stb.
Természetesen az idő, hogy mikor fog bekövetkezni, és milyen időtartományban "tetőzik" a válság, ez is csak találgatás, de - és ez az amiről ez az írás szól - az exponenciális növekedésnek köszönhetően ez sokkal gyorsabb lesz, mint amilyenre gondolhatunk. Az általam ismert és nagyra becsült szakemberek 10-20 évet jósolnak.

Pozitív vég szó

Van lehetőség a változásra! Egyre többen és többen ismerik fel! Egyre többen és többen cselekszenek is! Akár olyan formában mint én: biciklivel közlekednek, és osztják az észt az interneten, vagy kijárnak tüntetésekre, támogatják az arra érdemes civilszervezeteket, önkéntesként tevékenykednek, aktívabban részt vesznek a politikában, és még sorolhatnám.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések