Mi a harmadik út? Miért nem tudjuk NEM megvenni a télen érlelt rossz ízű és állagú paradicsomot?

Sokat beszélünk most már fenntarthatóságról és zöld energiáról és klímaváltozásról és a klímakatasztrófáról és persze az elsivatagosodásról és a méhek kihalásáról és csupa-csupa olyan dologról, amit hétköznapokban szeretnénk csak úgy kitörölni a fejünkből. Szeretnénk pozitívak lenni! Eljárunk pszicho-tornára, hogy megeddzük magunkat, és újra tudjunk bízni a jövőben. Vagy próbáljuk figyelmen kívül hagyni a dolgokat, ignorálni a parákat: "ez nem az én problémám".

De a kérdés mégis csak ott van: miért nem tudjuk NEM megvenni a télen érlelt rossz ízű és állagú paradicsomot?
Már a Biblia is megírta: a tiltott zöldség! Attól még, hogy ott van a boltok polcain nem szabad levenni.




Mi a harmadik út? 

Először is mi az első kettő:

1. Status Quo, avagy minden megy úgy ahogy eddig.
Valójában ez megy, csak azt hisszük, hogy az alternatívákat választjuk inkább (lásd 2. pont). Pillantsunk rá, a népesség növekedésre, GDP növekedésre, ökológiai lábnyom és tsa...a tendenciák változatlanok. Gázolunk bele a szakadékba (vagymi).

2. Alternatívák; parázzunk annyira, hogy legyen belső erő, ami a változásokat hajtja.
Zöld energia, zöld város, zöldség...
Mire jutottak a zöld pártok a világban az elmúlt 40 évben? Arra biztosan, hogy már a köznapokban is hallani ezekről a témákról. Sajnos félő, hogy ez azért van, mert már olyan globális szinten látható a baj, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni. A zöld pártok pedig meglovagolják a katasztrófa fílinget.

És a harmadik:

3. Felmondunk az eddigi szokásainknak és a társadalmi, de még inkább gazdasági normákat!
Felmondjuk azt az íratlan alkut (gazdasági / társadalmi kényszer), hogy nekünk meg kell venni a szezonon túl termelt éretlen, ízetlen, rossz állagú, sápadt (de kemény) paradicsomot.


És ha valaki azt gondolná, hogy ez nem változtat semmin, akkor tedd meg, hogy NEM veszed meg az éretlen, értelmetlen, ízetlen, rossz állagú, sápadt, satnya, szánalomra méltó, kényszerből (erőszakból) nevelkedett paradicsomot. 
Vedd meg szezonban(se előtte se utána). Egy hétig kibírod. Majd két hétig. Aztán már csak pár hét és tényleg-tényleg szezonális lesz a paradicsom (ha ősszel-télen-tavasszal olvasod ezt akkor picit tovább kell várnod).


És ugye 2020 a mozgósulás éve (volt), ezért ezt a jó szokásodat mások is követni fogják, és kialakul az AKKOR VEDD A PARADICSOMOT AMIKOR SZEZONÁLIS (AVAPASZ - angolul Buy Season Tomato Only aka BuSTO) mozgalom, és Te leszel a frontembere
Szakmai konferenciákat fogsz szervezni, és előadásokat tartani a fenntartható zöldség termesztésről. Új életed és karriered alakul ki. Jársz kelsz a világban. Az összes paradicsom boldogan fog nevelkedni. Végre valami értelmeset csinálsz (a műkörömlak lemosó folyadék nagykereskedelme helyett)!
Nyugodtabb és optimistább leszel, és a családod és környezeted is érzékelni fogja ezt a változást, és még több követőd lesz...  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések