Putyin-Orbán duó énekli a következő 25 évben a vasárnap déli nótát

Hát nem megírtam már az Index beszántásánál, hogy két választást lebegtetnek előttünk:

  • zsákutca
  • diktatúra (ami szintén zsákutca)
Ez az úgynevezett kétzsákutcás jövőkép. Orbánék – már akkor is úgy tűnt, és most is úgy tűnik – az utóbbit képviselik. Nem mindegy melyik zsákutcában haladunk tenném fel a kérdést? Hát nem.


A részletek előtt egy kis vizuális kompozíció:

1. ábra - Orbán Viktor önakaratán kívül átalakul Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinná

via GIPHY

Amiről Orbán beszél; az erős nemzetállam. Hogy lesz erős Magyarország? Ha sok a fegyverünk, és mindenkivel jóban vagyunk? A globális játszótéren van ennek létjogosultsága egy Magyarország méretű ország esetében? 
Ausztria nincs bent a NATO-ban, Finnország sincs. Lehet akkor függetlennek is lenni? 
Node, amit Orbán művel az nem a "mindenkivel jóban" vagyok diplomácia, se nem a függetlenség külpolitikája. Inkább úgy fest, akik a szövetségesek papíron (NATO, EU) azokkal már nem kell jóban lenni, mert jogi kerete van a "jóban létnek". Vagyis lehet Brüsszelezni, NATO-zni, szargentínizni, és nyitni olyanok felé, akik nem a szövetségesek: Törökország, Oroszország, Kína, Irán, Burkina Faso, Szudán, stb.. 
Már nem azért, de ha az Oroszországhoz "tartoznák", mint a régi szép időkben, akkor meg jönne a Moszkvázás: "Már megint Moszkvából akarják megmondani mit tegyünk!"? Ez lenne az orbáni vízió? Erős nemzetállamként mindig beszólogatunk a szövetségeseinknek, és ki kacsingatunk, kacérkodunk más nagyhatalmak felé. 

PC (értsd: politikailag korrektség) OFF

Van ez a jelenség: a férj vagy felség vagy társ, aki a partnere jelenlétében flörtöl másokkal. Tehát nem félrekefél, csak provokál. Pszichológia szakzsargon szerint játszmázik. 
Ha tényleg annyira sokat szólnak be Brüsszelből, akkor miért nincs Hunxit? Nem kötelező az EU. A demokráciában párbeszéddel és a szükséges kompromisszumokkal lehet alakítani a közös jövőt. Nem pedig ezzel a: "ha nem az lesz, amit én akarok akkor fűvel-fával megcsallak" – jellegű hozzáállással. "Látjátok mi lesz ha beszólogattok Brüsszelből: megy a CEU és jön a Fudan, Paks2, belgrádi vasút, Orbán-Putyin éves bratyizás, stb."
Hát ennyit Orbán demokrácia képéről, és nemzetközi diplomáciai eszköztáráról. 

PC (értsd: politikailag korrektség) ON (na jó ez az egész iromány anit-PC bocsessz)

Eleve ha visszaolvasom, amit eddig leírtam Orbánként utalok a kormányra, a Fidesz-KDNP párszövetségre, de ugye ez jellemzi az erős nemzetállamot. Erős vezéregyéniség. Aki a hatalom érdekében bármire képes...bármire. 
Mert hát milyen vezér az, aki beismeri azt, hogy hibázott? Most amikor visszanyalt a fagyi?! A játszmázás, működött egészen addig, amíg a kacérkodás (egyik) alanya Oroszország megmutatta, hogy neki a flört az kevés:
"Viktor Viktorovics Viktorov! Itt az idő, hogy eldöntsd kivel *** / vagy!"
És hát Vlagyimir Vlagyimirovics úgy tűnik, sajnos úgy tűnik, már behálózta (***) a mi nagy vezérünket. Márpedig két dudás nem fér meg egy csárdában. Vajon ki lesz a dudás és ki lesz a duda?

Viktor Viktorovics! Tényleg megéri ez? Érem, hogy megéri, mert megéri...hatalom, pénz, kis királyság,...de tényleg-tényleg megéri? Lenavigálod Magyarországot a térképről! Ha ezen a pályán haladunk, pár év, és nem leszünk rajta az open street maps-en és google maps-en.

2. ábra – openstreetmap 2025-ös prognózis

Ugye ezt már Máté Gábor a híres kanadai orvosovics orvosov is megmondta, hogy a hatalom komoly személyiség problémákat okoz, illetve a komoly személyiségi problémák, hatalmat okoznak.

Folytathatnám, és elmerülhetnék a kis magyar valóságban a globális játszótér ezen szegletében, de inkább érdekesebbnek tartom azt a kérdést, hogy akkor hogyan is lesz béke? Hogyan lesz világbéke? Hogyan lesz világköztársaság?
A mostani háborús helyzetben egyértelműnek látszik a válasz: minden nemzetállamnak legyen atomprogramja és atomfegyverei, mert hát mi más tartaná fenn a békét mint az elrettentés, a félelem? 
Majd pár ezer év múlva, amikor már réges-rég elhaltunk, akik még emlékeztek arra, hogy mit is jelent az atombomba, a civilizációnk romjani, egy másik emberi társadalomban, tudni fogják, hogy a békét nem lehet félelemben létrehozni. Mindig lesz egy ideggyenge vezető, akinek megremeg az ujja a nagy piros gombon. Barátaim, ez a globális politika kudarca, hogy idáig jutottunk! Pontosabban valszeg mindig is itt voltunk, csak talán az én generációm most ébredt fel a zöld-béke révületből.

Node, nézzük akkor a sztorit GLOBÁLBA

Hol is vagyunk? Hová tart az emberiség? A Föld bolygót módszeresen feléljük. Erről legalább 2 komplex tudományos (a tudományos világban elismert) paradigma is értekezik: ökológiai lábnyom, bolygó határai.

3. ábra – bolygó határai (Planetary Boundaries) szemléltető ábra 

Ennek egy jó része pazarlás, tehát nincs minden veszve. De a jólétet fenn akarjuk tartani, bármi áron. Akarom mondani, sajna-bajna-rajna-majna-szajna nem csak fenn akarjuk tartani, de növelni, csak növelni, csak növelni a világ végezetéig. Hát igen..., a világ végezetéig.

Globális problémákat nem lehet lokálisan megoldani, pláne azzal a hozzáállással, hogy Magyarország érdekeit kell mindig előre venni. Pláne azzal a hozzáállással, hogy America First, pláne azzal, hogy Oroszország az orosz érdekeket képviseli, hogy Irán, Németország, Kína, Szaud-Arábia, és itt lényegében felsorolhatnám a világ összes országát, elsősorban a saját választói érdekeit kell, hogy képviselje.
A kihalóban lévő növények és állatok érdekeit ki(k) képviselik?
Az adott országok biztosan nem, mert akkor nem sodródtak volna a kihalás szélére.
A globális problémák a közös ügyünk, és csak úgy tudjuk kezelni ha előrébb helyezzük az egyéni, lokális közösségi, nemzeti érdekeinknél. A jó ügyet szolgálni! Az persze továbbra is igaznak látszik, hogy tenni lokálisan tudunk. Továbbra is érvényes: "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" 


Node, a jó hír!
Mert hát nem biztos, hogy szívesen támogatjuk az Putyin-Orbán duó táncdalénekes karrierjének szárny bontogatását ebben a fatális börleszkben. De tenni mégis csak tudunk valamit, és nem is keveset!
A klímaváltozás ügye ezzel teljesen elb***tt, értelmetlen és lehetetlen háborúval szoros kapcsolatba került. Végre elkezdtünk globálisan gondolkodni. Rájöttünk, hogy ha nem használnánk orosz gázt és kőolajat, akkor sokkal közelebb lennénk a dekarbonizációhoz. Vagyis a nemzetbiztonsági kérdés, valamint az, hogy lényegében mennyi pénzzel támogatjuk Oroszországot abban, hogy Ukrajnát lezúzza, lerombolja porig, igen is összefügg a klímaváltozás megállítása kapcsán vállat ígéreteinkkel.
Hát igen, ennyire szánalmasak vagyunk, úgy globálisan, hogy egy ilyen háború "nyitja fel a szemünk", vagy szembesít minket azzal, hogy mennyire fontos a fosszilis energiahordozók teljes kivezetése. Nem a klímaváltozás hanem a háború kellett ehhez. 
Mert hát a terv eddig is meg volt. Már a 1960-as években beszéltek róla, és már 1992-ben elhatároztuk és azóta még 28 nemzetközi konferencián is elmonduk, hogy akarjuk, nagyon akarjuk. 1997-ben elmondtuk, hogy most már nagyon-nagyon akarjuk, 2015-ben már annyira akartuk, hogy már-már meg is mondtuk, hogy mennyire nagyon-nagyon (1,5°C-nyira nagyon vagyis 1,5°C-os globális felmelegedési szintet nem akarjuk túllépni). Most idén Glasgow-ban is elmondtuk, hogy 

"húúú de nagyon-nagyon akarjuk, de most már tényleg annyira! Esküszünk, hogy tényleg, bizony (valóban tényleg (nagyon (nagyon))) meg akarjuk nagyon-tényleg állítani a klímaváltozást!" 

Más kérdés, hogy k****ra nem változtak a tendenciák azóta sem...egy teljesen elb***ott koronavírus járványnak kellett kitörnie, hogy lássuk / tapasztaljuk mit is jelent valóban a kibocsátás csökkentés.

Node, a jó hír most már tényleg:


Ha csökkentjük a személyes földgáz és kőolaj fogyasztásunkat, akkor csökkentjük Oroszország bevételét, csökkentjük az esélyét, hogy ebből finanszírozzák a háborút, csökkentjük a klímaváltozást*, felgyorsítjuk a dekarbonizáció folyamatát.
*ez eléggé tudománytalan megfogalmazás, de szerintem érthető mindenki számára

Durva sértés lenne ezt win-win szituációnak nevezni, miközben tőlünk nem is olyan távol, ahogy írom e sorokat, pusztulnak az emberek a háborúban. De lényegében köznapi halandóként ennyit biztosan tudunk tenni...és ez nem kevés. Felemel a gondolat, hogy ennyivel én is hozzájárulhatok mind a két ügyhöz. Szerintem ez nagyon-nagyon sokat számít, már ha tényleg sokan vagyunk / leszünk, akik ebbe beleállnak.

Számok nyelvén kicsit tudományosabban: a Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint, ha csak 1°C-kal lejjebb tekerjük a fűtést Európában az 10 milliárd köbméterrel kevesebb földgáz fogyasztást eredményez 1 év távlatában. Ez az Oroszországból importált földgáz (155 milliárd köbméter 2021-ben) mintegy 6,5%-a. Nos, én bátrabb lennék ennél, és megkockáztatnám a 2°C-ot is. Bár most már megyünk ki a fűtés szezonból, de vár ránk egy következő tél!! És ne gondoljuk, hogy nyáron, amikor 30°C helyett lehűtjük a lakást 24°C fokra, ahhoz nem használunk orosz földgázt.
4. ábra – Villamos energia termelési arányok Magyarországon (forrás: MEKH)

Mint látható az ábrán, 26%-ban még mindig a földgáz adja az elektromos áramot, és a földgáz lényegében Magyarországon orosz eredetű (írja ezt a Nemzeti Energia és Klímaterv (NEKT) 200.o).
Ami az autókázást illeti, ott is az orosz függés a meghatározó (a NEKT szerint 2017-ben mintegy 80% a ruszki import kőolaj), és hát ha rápillantunk az alábbi ábrára, akkor látható, hogy az elektromobilitás még gyerekcipőben jár:
5. ábra - a közlekedési szektor energiafelhasználása (forrás: MEKH)

Meg hát kvázi zárójeles, de nagyon fontos megjegyzés; a villamos energia eredete a lényeg, nem pedig az, hogy mire használjuk. Vagyis a 4. ábra jól szemlélteti, hogy Magyarországon kb. 10% megújuló energia kvázi klímasemleges, és 36% durván fosszilis eredetű (kb. 26%-ban orosz import). No és hát a 46% atomenergia...ami szintén orosz függőség, de ebbe most itt ne menjünk bele.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések