Forradalom és szupernóva-robbanás - a hullahegyek is a tájkép része?

Régebben nem dilemmáztak annyit az emberek; emberi jogok, politikailag korrekt, egyenjogúság...nem tetszett valami, lehordták az utcára a fölös bútorokat, és máris indult a forradalom. Hogy nagyobb legyen az impakt kellett hozzá még egy-két Molotov koktél is (amit akkoriban még Garibaldi koktélnak hívtak, csak ugye a szovjet megszállás átírta a történelmet).
De hát ha belegondolunk, akkoriban még az operaházban is megdobálták rothadt paradicsommal a szopránt, akinek épp nem jött ki a 3 vonalas C.
Egy sokkal őszintébb korszakot hagytunk magunk mögött! 
Milyen szólás szabadság?? Bármit mondhatsz a kutyát nem érdekel, amíg az a fő sodráson kívül esik. Legyen nagy terepjáró és fenszi fazonra formázott frizura. Ennyi! Ja és a tetkók!
Fel is merül bennem gyakran a kérdés:

Mi kell Status Quo vagyis keretrendszer a társadalmi berendezkedés megváltozásához?

Mi áll a változás útjába? Mert változásra szükség van ezt mindenki tudja! Még a BMW XL17-es terepjáróban merengő milliárdos honfitársunk is érzi, hogy sajnos ez nem tarthat örökké.

Kinek a felelőssége, hogy megtegyük azokat a dolgokat, amiket tudjuk, hogy meg kell tenni? Kinek a felelőssége a fogyasztás csökkentése? Kinek a felelősége, hogy leváltsuk a diktátorokat, a gazdasági elnyomókat? Egyéni felelősség? Társadalmi felelősség? 

Egyszer csak felrobban a keretrendszer, és olyan ismeretlen erők lendülnek mozgásba, amelyek iszonyatos energiákat szabadítanak fel rövid idő alatt.



Minden politikai rendszernek alaptulajdonsága, hogy nem ad lehetőséget a megváltoztatására...lehet ezt demokráciának hívni, vagy autoriter társadalomnak, vagy több párt rendszernek, vagy királyságnak, vagy diktatúrának, vagy képviseleti demokráciának. Nincs az a lefektetett szabályrendszer, mely átmenetet kínál egy ismeretlen vagy akár egy másik jól ismert rendszerbe. 
Ha mégis ilyen történik – szupernóva-robbanás – azt hívhatjuk puccsnak, forradalomnak, polgárháborúnak, államcsínynek. A legalitáson, a törvényeken kívül – a szabályrendszeren belül nem értelmezhető esemény. Mondhatni lemegyünk a térképről, ismeretlen vizekre evezünk. Kiderülhet újra, hogy lapos a Föld!

Tehát senkit se frusztráljon, hogy ha csapdában érzi magát. Mert abban is van. A rendszer nem kínál a rendszer feloszlatására eszközöket. Az alkotmány nem rendelkezik az alkotmány megsemmisítéséről, mint ahogy az alkotmánybíróság sem dönthet a saját tevékenységének hatályon kívül helyezéséről. Még nem láttuk, milyen volt amikor:
  • a király lemondott a trónról a köz javára,
  • az országgyűlés kikiáltotta az általános anarchiát,
  • a hadsereg békemenetbe kezdett,
  • a pápa kihirdette a többistenhitet...

Jelenleg tehát várunk (meglepően türelmesen) a szupernóva-robbanásra. A Dr. Strangelove c. film záró jelenetsora jutott eszembe:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések