Liget projekt

Három plusz két dolog zavar az egész Liget projektben

1. Összemossák a park felújításának szükségességét a Liget projekt szükségességével. Vagyis azt állítják, hogy azért kell a Liget projekt, hogy a park megújulhasson. Tehát ha valaki nem akarja a Liget projektet az nem akarja, hogy megújuljon a park. Ez nyilván valóan nem igaz, és a kettő nincs összefüggésben.

2. Azzal érvelnek a Liget projekt mellett, hogy rengeteg plusz turistát fog vonzani Budapestre. Ezzel csak két bajom van. A sok turista azoknak fontos, akik a turizmusból élnek. A lakosság többsége nem vendéglátós, ezért számunkra ez nem pozitív üzenet. Azzal ne áltassanak minket, hogy az adóbevételekből közvetve mindenki részesül majd. Másrészt felmerül a kérdés, hogy az évi sok százezer plusz turista (ilyen becslésekről lehet hallani), amit kimondottan a Liget projekt vonzana a Városligetben, milyen hatással lenne a park jellegére? Gondoljunk bele abba, hogy nyugiban, csendben szeretnénk sétálgatni, (viszonylag) friss levegőt szívni, ücsörögni a padokon, és ehhez képest léptén nyomon turista csoportokba botlanánk.

3. Azzal érvelnek, hogy nőni fog a zöld felület. Egyrészt zöld és zöld között is van különbség, másrészt ne ez legyen a fő szempont. Ha lefüvezik a Felvonulás teret, olyan áron, hogy másik helyen kivágnak mondjuk 200 darab fát akkor az egyenleg nem lesz pozitív. Egyetlen fát se vágjanak ki! Ne mindig a természet legyen a másodlagos szempont, amikor az ember a magasztos céljait akarja megvalósítani! Persze lefüvezni le lehet egy focipályát is pár hét alatt, de egy fa nem fog megnőni ennyi idő alatt. Ismétlem ne keverjük össze a két dolgot, ha nem lesz Liget projekt, akkor is le lehet füvezni vagy parkosítani a Felvonulás teret. A kettő nem függ össze.

4. Nincsen komoly társadalmi egyeztetés. Nyilván van aki pozitívumként látja ezt a Liget projektet, és van aki nem. De igazából nem lehet tudni, hogy melyik tábor mekkora, mert ez a kivitelezőket nem igazán nem érdekli. Itt a "biznisz ez juzsöal" az uralkodó elv. Nem nehéz belátni, hogy ez a projekt sok embernek rengeteg pénzt fog hozni a konyhára. 150 milliárd forintból elég sokan tudnak szakítani. Fel kell építeni sok-sok modern épületet, ezeket be kell rendezni, parkolókat kell építeni, belföldi és külföldi média kampánnyal kell megtámogatni, létrehozni az üzemeltető cégeket. Ez óriási biznisz! Csak nem nekünk! Ahogy lenni szokott nem az átlagemberekről szól, hanem azokról, aki már amúgy is milliomosok vagy milliárdosok. Mindezt jól be kell csomagolni, úgy hogy ne tűnjön fel, itt a kultúra, fejlesztés, stb. címszavak mögött csak is arról van szó, hogy valakik kitömjék a zsebüket.
Ha a jogi részét nézzük, úgy tűnik semmi sem állhat a projekt útjába. A buldózer már elindult. Csak egy nagyon komoly szervezett társadalmi civil összefogás tudja megállítani!

5. Azzal érvelnek, hogy 10-15 éven belül megtérül a projekt. Kinek? Olcsóbb lesz tőle a kenyér a közértben? Vagy ingyen lehet menni a Széchenyi fürdőbe? Teljesen érdektelen a megtérülési idő egy olyan ember számára, aki közvetlenül nincs benne a bizniszben. Olyan megfontolásból viszont igen is érintettek vagyunk, hogy ezt a 150 milliárd forintot mennyi másra, jó célra el lehetne költeni. Ha megnézzük, hány játszótér és park van a városban, például a VI., VII. kerületben, láthatjuk, hogy elég lesújtó a kép. Márpedig biztos vagyok benne, hogy játszótereket és parkokat építeni kevesebbe kerül, mint múzeumokat. Valamint ebben az esetben tényleg új zöld területek jönnének létre, ami sok-sok-sok szempontból nagyon jót tenne Budapestnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések