Hogyan tehetjük ZÖLDEBBÉ az öldöklést?

Helyezzük kontextusba!

Közeledve az Európa parlamenti választásokhoz előtérbe kerül a kérdés: mi a tétje ennek a referendumnak? A zöld, fenntarthatóság (faölelő) szempontból kézenfekvő, hogy a Zöld Alku (Green Deal, wikipedia:Green Deal) megerősítése, betarttatása, implementálása, bővítése, visszafordíthatatlanná tétele.

A történelem közbeszólt, bármennyire is hosszútávon a legnagyobb problémakör a fenntarthatatlan gazdasági-társadalmi fejlődés (amit a pozitivista globál-politika nem mer kijelenteni, helyette fenntartható fejlődési célokról beszél, ami a reformáció VS transformáció vitakört feszegeti → végtelen gazdasági növekedés paradigma VS energia és anyagfelhasználás csökkentés, túlfogyasztás megállítása, nem-növekedés, degrowth, stb.), az Orosz-ukrán háború rávilágított, hogy a nagyhatalmi törekvések kereszttüzében Európának is a biztonsági kérdés elsődleges prioritás. Bármennyire is vannak távol az Európai Unió nemzetállamai a háborútól, pláne közérzetromboló hatású az atomfegyverekkel fenyegetőzés.

Tehát a tendenciák "már" nem csak a zöld-fenntarthatósági szempontból kifejezetten kedvezőtlenek; újra kialakulóban a hidegháborús logika: "a nemzetközi helyzet egyre fokozódik".

A társadalmi párbeszédben felerősödött a szuverén Európa témakör, és elindult a fegyverkezés, mely a hagyományos biztonságpolitikai narratívában az elrettentés eszköze, "mindenkinek legyen a spájzban legalább egy taktikai atomfegyver", hogy ezt az atomfegyver kártyát már ne lehessen többé kijátszani (vagy csak egyszer és utoljára)...

ideje tehát beemelni a közbeszédbe a fenntarthatóság és biztonságpolitika szinergiáját, másképpen fogalmazva: hogyan tehetjük Zöldebbé az öldöklést? 

Igen, a fegyver gyártás, üzemeltetés, fegyverek bevetése, használata rengeteg energia- és anyagfelhasználást jelent egy már amúgy is túlhasznált globális bioszféra környezetben. Fenntarthatósági szempontból tehát a fogyasztás csökkentése indoklot, aminek pont az ellenkezőjét tapasztaljuk. De mivel a pénzügyi erőforrások szerencsére még mindig végesek, bármennyire is képesek a kormányok mindenféle varázsszó használatával pénzt teremteni a semmiből, ezért a fegyverkezésre fordított euro-milliárdok

  • a jövő generációt adósítják el (ezt már megszoktuk),
  • máshonnan vonja el a pénzt (ezt is ismerjük: egészségügy, oktatás, környezetvédelem és így tovább).
Amit tudunk ezzel kezdeni, hogy ha már el lesz költve a pénz – márpedig talán erre a legkisebb esély, hogy visszafordítsuk a reál-biztonságpolitikai gépezetet (bármennyire is vagyunk sokan (de nem elegen) háború ellenesek) –, akkor a kizöldítése az iparágnak még mindig egy kellemesen-bizar-szükséges-rossz, de adaptálható dolognak tűnik.

Talán indítsuk is az egyik lehetséges végpontról: 

  • mennyi CO2 ekvivalenssel ér fel egy emberi (katona) élet kioltása?
  • és mennyivel csökkenthető ez a kibocsájtás, hogy tudjunk közelíteni a NET-ZÉRÓ HÁBORÚhoz?
Még mindig az elsőszámú CO2 megkötési módszer a fa ültetés, vagyis át lehet fordítani emberi élet / fa ültetés arányba; mennyi fát kell ültetni ahhoz, hogy megkössük a háború áldozatainak járulékos CO2 kibocsátását. Természetesen a felvetés komplex, mert fegyvernemtől függően más és más lehet egy-egy katona legyilkolásának CO2 egyenlege: a napi lőszerhasználat a pusztítóerő (torkolati, becsapódási energia, lövedéksebesség, kaliber, stb.), és a halálos áldozatok számát lehet arányba állítani. ChatGPT (durva, kényszerített) becslés alapján ez a szám: 10 kg CO2 ekvivales egy emberi élet kioltása az orosz-ukrán konfliktusban. Fogyasztástól függően ez kb. 75-150 km autózás kibocsátásával ér fel. Ebbe a számításba nincs belekalkulálva a fegyvergyártás és szállítás, vagyis ez a szám jóval nagyobb kell, hogy legyen. A faültetésre vonatkozó számok átlagosan kb. 22kg CO2/év, tehát 1 fa durván 2 emberi élet kioltását "fedez". 

Visszatérve a Zöld Alkura...

Amire nincs hatása az európai döntés hozóknak (lévén nem háborúzó fél):
  • látszólag a békét nem képes Európa előmozdítani
  • az pusztítást nem képes korlátozni, csökkenteni
Amire lehet hatása az európai döntéshozóknak:
  • fegyvergyártó iparágak zöld átállása
  • zöld lőszer
  • klímasemleges detonációs technológiák fejlesztése
  • zöld üzemanyag a katonai járművek számára
  • elektromos katonai járművek
  • katonai egyenruha újrahasznosított anyagokból
  • beszállítói értékláncok kizöldítése
A kérdés tehát, hogy mit lehet a Zöld Alku részévé tenni ami a háborút, öldöklést illeti? Mi az amit meg tudunk címezni a választásokra vonatkozóan, hogy inkább pragmatikusan nézzünk szembe a kijózanítóm valósággal, mintsem egyáltalán ne is foglalkozzunk a kérdéssel?

Olvasmány:

 



 

-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések