Menekült áradat Európában

A Föld erőforrásai kimerülőben vannak emberi szempontból. Melyek ezek az erőforrások a teljesség igénye nélkül: ivóvíz, termőföld, levegő, ásványi anyagok, energiahordozók. A növekedésre épülő világgazdaság zsákutcájában vagyunk, mert nem vesszük észre, hogy mindent egy zárt rendszerben teszünk, és minden erőforrásunkat ebből a zárt rendszerből merítjük - vagyis végtelenségig nem tudunk növekedni; most már a csökkenés amiben leginkább gondolkodnunk kell.
Tehát miért is van menekült áradat? Próbálhatjuk ketté választani, hogy vannak a gazdasági bevándorlók és a politikai menekülteket. A gazdasági menekültek szegénység, éhínség, nyomor elől menekülnek jobb élet reményben a "fejlett" nyugat felé (legalább is az Európába érkezők). A politikai menekültek háborús régiókból jönnek. Egy dolog mindenesetre közösnek látszik; az ellehetetlenült életkörülmények miatt jönnek a jobb élet reményében. Kérdés, hogy mikor jutunk el oda, hogy a nálunk szegényebb vagy nagyképűen fejletlenebbnek titulált régiókban az ellehetetlenülő életkörülmények okai között megtaláljuk a nyugati, "fejlett" társadalmak fenntarthatatlan életmódjának a közvetlen vagy közvetett hatásait.

Egy beszélgetés a témában:


A gondolat, ami nem hangzott konkrétan el, de Tálas Péter véleményéből érezhető, és jómagam is vallom: egyre nagyobb szükség van a globális szolidaritásra!

Amennyire én tájékozott vagyok ebben a kérdésben, úgy látom, nincs egyenes beszéld: féltjük az európai életszínvonalunkat - ezért próbáljuk "gazdasági bevándorlókra" és politikai menekültekre szétválasztani a beáramló tömeget - félünk az iszlámtól, félünk az idegen kultúráktól.

Ha a hosszútávú tendenciákat nézzük, két jövőkép rajzolódhat ki előttünk:

1. Megvédjük a fejlett nyugati életszínvonalunkat, és megpróbáljuk kizárni a leszakadt, szegény régiókat. Fallal, kerítéssel és blokáddal vesszük körbe Európát. Ehhez hozzá tartozik, hogy amire szükségünk van a falakon kívül így vagy úgy továbbra is meg illetve beszerezzük. Ez számomra egy disztópia, és persze nem is lehetne így, mert már itt él velünk sok millió bevándorló. Vagyis az integráció kérdése megkerülhetetlen.

2. A lehetőségeinkhez képest segítünk a bevándorlóknak. Ebben az esetben egy új alapra kell helyezni a társadalmi berendezkedésünket. Szembe kell nézni azzal, hogy a jelenlegi európai életszínvonal (a magyarországi is) a Föld eltartó képessége felett van. Az integráció ebben az esetben is megkerülhetetlen.

Persze nem kell ennyire előre szaladni. Azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy Európa (nem csak emiatt) nagy kihívások elé néz. A jelenlegi problémákat nem lehet egyik napról a másikra megoldani.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések