Miért problémás a képviseleti demokrácia? - 1.

Először is mert tulajdonképpen nem képviseleti, azaz a választót nem képviseli a körzetében megválasztott képviselő. Hogyan is képviselhetné? Mi lenne az a törvény, szabályozás vagy intézmény, ami biztosítaná, hogy a képviselő a választót képviselje?
Készült valaha statisztika arról, hogy a országgyűlési képviselők fogadóóráit milyen arányban látogatják a választó polgárok? Magamból és környezetemből kiindulva szerintem senki nem megy el ilyen fogadóórákra, mert az ég világon semmi értelme nincsen.

Másodszor, ha megválasztjuk az adott pártot, és kormányt alakít, akkor az azt jelenti, hogy mindent végrehajthat, amit törvényes keretek között megtehet? Vagyis ha igennel szavaztam az adott képviselőre és az adott pártra, akkor mindennel egyetértek amit 4 év alatt csinál? Úgy tűnik igen. Ez a képviseleti demokrácia. Ha nem értek egyet vele akkor majd négy év múlva megbüntetem, és nem szavazok rá?!


Sokkal hosszabban lehetne részletezni a problémákat, de röviden összefoglalva egy rossz tréfa az egész.

És érdemes hozzá tenni, hogy a "nagy nyugat", amire olyan pozitívan tekintgetünk mind a mai napig, ugyan ezt a rossz tréfát űzi a társadalommal.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések