A piaci logika 1.

A tőkére, pénzre épülő gazdaság első és (jelenleg) megkérdőjelezhetetlen motivációja a profit. Tehát a piaci logika: ha valamilyen szolgáltatás vagy terméket szeretnék létrehozni, első kérdés, hogy eladható-e?

A problémát többek között ott látom, hogy ezzel a gondolkodással kikerüljük azt a kérdést, hogy vajon a termék vagy szolgáltatás hasznos-e? Vagy egyáltalán el kezdjünk azon elmélkedni, hogy mi az hogy hasznos? Mi válik a társadalom, az emberiség javára? Nem, ezek túlzottan filozofikus dolgok a kézzel fogható, mérhető profithoz képest.

Biztos vagyok benne, hogy az emberek többsége nem onnan indul ki, hogy pénzt akarok szerezni és ehhez mit kell tennem, hogy minél több legyen. De a piaci logika ami azt diktálja, hogy tulajdonképpen arra van szükség, ami eladható, ezért eltorzítja az emberek gondolkodását. Továbbá a környezeti ingerek arra ösztönöznek, hogy sok pénzt akarjunk, mivel ez az eszköz, hogy vágyainkat beteljesíthessük, és előbb utóbb azt fogjuk észrevenni, hogy nem vagyunk elégedettek a munkánkkal, mert sokat dolgozunk és nem elég amennyit keresünk. Azon gondolkodunk, hogy miből lehetne több pénzt keresni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések