Koronás napok, és a gazdaság visszavág

Valamiért olyan érzésünk lehet, hogy mostani időszak, ami mögöttünk van az elmúlt 50 év legsúlyosabb krízise, válsága, végítélet napja. És ráadásul nincs is nagyon kit hibáztatni.

2008-ban legalább ott voltak a nagy amerikai és multinacionális bankok, akiket a társadalom jól meg is büntetett...azóta nincsenek is bankok, és szerencsére így felelőtlen hitelezés sem lehetséges*.
De most kit lehet hibáztatni?
Egy vírust nem lehet megbüntetni, kiközösíteni, kivásárolni, kitagadni. Mi marad hát nekünk? Az otthon kesergés? A régi szép életünk siratása?
Nem véletlenül hívják korona vírusnak. Bár nem a koronás cukorról nevezték el, mégis csak megkoronázza az elmúlt mondjuk 2000 évet. Lehet hogy csak az 1800-as évekig kell visszamenni, amikor kipattant valakiknek a fejéből, hogy világ kiismerhető. Ebből már egyenesen következett a globalizáció: 
  • 1 nyelv, 
  • 1 pénz, 
  • 1 gazdasági rendszer,
  • 1 isten (na jó az nem, mert ugye ott van Budha (bár ő nem isten), Allah, meg ugye Isten, meg Visnu, és társaik...)
Mezőgazdaságban ezt úgy hívják monokultúrás gazdálkodás. Ha egy betegség megtámadja valamelyik haszonnövényt, akkor végig tarolja az egész ültetvényt. Nem véletlenül permetezik, vegyszerezik a haszon növényeket olyan mértékben, hogy attól még a varjak is megdöglenek reptükben.
Most ezt történt, hogy a mi monokultúránkat letarolja egy vírus járvány.

Persze nem fog sok embert vigasztani, de ez "korrekció", ami az emberi tevékenységet beszabályozza nagyon-nagyon hasznos. No nem azoknak, akik a munkájukat, üzletüket, vagyonukat, lakásukat, vagy az életüket elveszítették. Mert valamilyen szinten ezek emberi sors tragédiák.
Csak hát vannak egymással konkuráló racionalitások. Ami az egyik oldalon veszteség a másik oldalon nyereség. Sajnos úgy tűnik, hogy ez egy nyertes-vesztes szituáció. Ha az emberek veszítenek, akkor nyer ezzel a nagy egész, amit bioszférának szokás hívni.

És tartok tőle, hogy valóban ez fog történni, most a természet "lesújtott". Ránk eresztette ezt a nyavalyás vírust. Itt az ideje, hogy visszavágjunk! A kiesett gazdasági tevékenységet be kell pótolni, vagyis kétszer annyi termelés kell, sokkal több jólét. Mindezt természetesen hitelből, ahogy erről már korábban írtam. Egyébként nem véletlenül gyújtogatjuk fel az erdőket: bosszút kell állni a természet okozta sérelmeken.

Mi lenne vajon a nyertes-nyertes megközelítés?
Egy korszak lezárult. Látjuk, hogy a globális gazdaság milyen kockázatokat rejt magában. Jó technológiai válasz erre nincsen. Nem tudjuk lepermetezni a globális közösséget minden pontecniális vírus kapcsán. Persze ha ilyet mondanék, hogy nincs jó technológiai válasz, mindezt nyilvánosan valamelyik közterületen IPhone-okkal, Samsung Galaxy-kal dobálnának azonnal agyon.

A nyertes-nyertes megközelítéshez első lépésként, fel kell mondanunk olyan dolgoknak, amelyek talán annyira nem is fontosak az emberek és a társadalom szempontjából:
  • elektromos fogkefe? - minek? Elkopott a kezünk?
  • papírzsepi? - komolyan nélkülözhetetlen??
  • elektromos autó? - ne viccelődjünk már!!**
  • 5G? - nincs elég sugárzás az éterben már?
  • elektromos roller?? - elsorvadt a lábunk, hogy ne tudnánk hajtani?
  • paradicsom télen?? - ízetlen cuccért még fizetünk is????
  • utazás Machu Picchu-ra??? - még a saját lakóhelyünk/városunk/régiónk nevezetességeit sem ismerjünk!!  
Most persze azért loholunk, hogy a vírus ellenszerét megtaláljuk, de nem gondoljuk, hogy maga az internet (világháló) esetleg ugyanilyen sérülékeny hálózat, mint a globális gazdasági rendszer?
*természetesen mind két dolog van, bankok is meg felelőtlen hitelezés.
**némi magyarázatra szorul, de az e-autók ökológia lábnyom nem túl rózsás Carculator : Results (psi.ch)

Megjegyzések

  1. Nagyon frappáns, groteszkül szellemes meglátásokkal teli írás. Csak így tovább!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések