A Csillagok háborúja (Star Wars) mondakör hétköznapi hatásai

A rajongók biztosan várnák, hogy vmi bölcset írjak a koronavírussal kapcsolatban, de van ennél egy sokkal fontosabb dolog...ami azért összefügg a mostani eseményekkel is.



Sajnos – talán sokak számára szerencsére – véget ért a Csillagok háborúja (Star Wars you know) mondakör. Miért is írom, hogy "sajnos"? Sok az elvarratlan szál! Az erőben egyensúlynak kell lennie, vagy legalább is erről ment a ész-osztás az első epizódban. Ha a főgonosz feldobta a pacskert az lenne az egyensúly?
Vicc! Komolytalan! Vicc! Komolytalan! Vicc!
Sőt, ez társadalmi szempontból nézve felelőtlenség!
Csak próbáljunk behelyettesíteni valós személyekkel. Ha lenyilazzuk Kim Dzsongunt, akkor helyre áll a világbéke? Miután szitává lőttük Oszáma bin Ládent megszűnt a terrorizmus?
Úgy tűnik bár már lejöttünk a fáról, még mindig a kőbaltával mamutot kergető (vagy mamut elől menekülő) ősember színvonalat képviseljük sok tekintetben.
Ráadásul a film végére Rey (Skywalker) egyedül marad. Az egyik pasi eltűnik a másik meghal. Ez az új évezred vívmánya? A szingli nő? Akinek ráadásul lézerkardja van, jelezve hogy nála a hatalom.

Nos, nézzünk meg alternatív befejezéseket, melyek jobban megfelelnek a XXI. századi kihívásoknak:

1. 
Kylo Ren hosszas tárgyalás sorozat folyamán megtalálja a közös nevezőt a reked hangú ex-mesterének mesterével. Sikerül elmagyaráznia, hogy bár az erő világos oldalán áll, mégis belezúgott Rey-be, és szeretne vele közelebbről megismerkedni, nem csak ilyen lézerkardozós kergetőzős viszonyt szeretne hosszú távon. Palpatine hezitál, majd azzal a kikötéssel hagyja jóvá a kapcsolatukat, hogy ha ő lehet a keresztapa, és utódaik nem kapnak jedi nevelést.
A demokráciát közös megegyezéssel visszaállítják. Palpatine a vének tanácsához csatlakozik. A birodalmi flottát elküldik más galaxisok leigázására (olcsó erőforrások, stb.).
A hírt mégsem közlik le a galaxis jelentősebb média csatornái (Coruscant News), mert Palpatine-ról továbbra sem lehet szalonképes fotót készíteni.

2. 
Palpatine meggondolja magát, és visszavonulna magányba. Éééés nem szövögeti a visszatérés tervét, helyette az elmúlás, átlényegülés foglalkoztatja. Szeretne ő is jedi öröklétet. Alapos pszichoterápiás kezelés után megérti, hogy gonosz volt, de mindenkinek van még egy esélye - legalább is ezt hiszi, mert mikor Rey megékrezik már nem tudja elmagyarázni neki Pál fordulását, és Rey lekaszabolja. Ezáltal (a régi terv szerint) újjászületik. Sokkal hatalmasabb lesz, mint bárki korábban. A birodalmi flotta elszabadul, ezért Palpatinenak kell megelőznie a katasztrófát. Természetesen sikerül neki, mert bármire van már ereje. Rey belátja, hiba volt indulatból legyilkolnia nagyapját, Kylo Ren-nel - akinek szintén lelkén szárad egy(-két) családtag legyilkolása - elvonulnak a messzi-messzi galaxis egy távoli-távoli cuki kis bolygójára, ahol keresik a lelki megnyugvást és a fenntartható életmódot.

3. 
Rey meditáció közben teljesen váratlanul ráébred, hogy csak egy kitalált karakter, és abból is egy igen primitív egydimenziós típus, aki csak szeretni és gyűlölni tud. Amikor Kylo Ren-nek elmeséli felfedezését, George Lucas szerzői jogi ügyvédei pánikban kopogtatnak a Disney Star Wars bizottságánál. Sürgősen figyelmeztetni kell a forgatókönyvírókat, hogy veszélyben vannak, mert szereplőik bosszút akarnak állni rajtuk, amiért ennyire egysíkúnak alkották meg őket.
De már késő! Rey és Kylo Ren valóban megjelenik a mi világunkban, és szörnyű mészárlást rendeznek a Disney székházban. Nem sejtik, hogy a koronavírus miatt a sztori-fejlesztő csapat rég homoffice-ban van.
Palpatine, aki megérzi a zavart az erőben szintén képes lesz átsugároznia magát a Földre, és megszerzi a hatalmat az emberiség felett. De mivel itt már nem egydimenziós karakter képes felülbírálni korábbi döntéseit, és lemond világuralmi törekvéseiről. Helyette Mesterkurzusokat kezd tartani a hatalom természetéről...minden jó ha vége jó. Leszámítva, hogy Kylo Ren-t és Rey-t, bár a rajnogók erősen tiltakoznak, halálra ítélik tömeggyilkosságért, és illegális fénykard használatért. Hajtóvadászat indul...

Még lehetne folytatni, de mire is akarok kilyukadni ezzel?

A nagy tömegeknek szánt filmeket annnnyira primitívre kell megírni, hogy az egysejtűek is értsék. Nem én mondom ezt, hanem ezt igazolják a kasszasikerek sztorijai. Mert hát hogyan is lehetne összefoglalni az elmúlt 3 epizód cselekményét? Kergetőznek össze-vissza a galaxisban mindenféle fasság (mű szó) miatt. Bármelyik részét kihúznák a sztorinak ugyanúgy érthető lenne az egész.

Én feltenném a kérdést azért, hogy kicsit kapcsolódjak korábbi témáimhoz: ez a fajta narratíva – a jó győz és a rossz elnyeri méltó "jutalmát"ez segít nekünk a mozgósulásban? Ettől többet fogunk tenni azért, hogy a világ egy élhetőbb hely legyen?

Persze a jedi szellemiséget nem szabad teljesen leírni. Miről is van szó? Meditáció, összpontosítás, elmélyülés, koncentráció, flow. Az okostelefonok és közösségi médiák világában, ahol naponta sokszor kell csekkolni a fészbukot, az instát, a tvittert, a redditet, a messzendzsert, a vájbert, a skájpot és a hengáutszot, plusz az íméleket, akkor nem csoldálkozhatunk azon, hogy nem lesz belőlünk igazi jedi! Még arra sem emlékszünk, hogy mit akartunk csinálni ahelyett, hogy ezt a katyvaszt elolvassuk...ugye hogy nem?!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések