Mi van a kapitalizmus után? - A fejlődés útja a kapitalizmusban

Nick Hanauer beszél egy új kapitalista rendszerről ebben az előadásában:



Nem fair kiemelni egy mondatot az egészből, én még is leragadtam ennél:

"The genius of capitalism is that it is an evolutionary solution finding system. It rewards people for solving other people's problems."

Vagyis a zsenialitás a kapitalizmusban, hogy ez egy evolúciós problémamegoldó rendszer. Azt jutalmazza, ha mások problémáját megoldjuk.

Három dologban is vitatnám ezt az elméletet.

1. A problémák megoldása újabb problémákat szül
A korunkra jellemző techo-optimista problémamegoldó képességünknek és gondolkodás módunknak köszönhetünk sok-sok olyan problémát, amelyet egyáltalán nem akartunk: túlnépesedés, klímaváltozás, hogy csak kettőt említsek.
Probáljuk csak végig vezetni, hogy pl. az okostelefonok, milyen problémát oldanak meg? Vagy a pornófilmek?
Ha valóban evolúciós távlatban nézzük, az emberi faj a folyamatos problémamegoldásában teljesen életképtelenné vált, csakis a civilizációs környezete, strukturája tartja életben. A hidegben fázik, a melegben kiszárad, az élelmet képtelen maga megszerezni, és már utódai világrahozására is szakember gárda és techikai aparátusra van szüksége...

2. A kapitalizmusban a pénz a legfőbb érték
Vagy másképpen fogalmazva a gazdaság a profitért van és nem az emberekért. Tehát működik az a mechanizmus vagy rendszer, hogy jutalmazza az embereket, azért mert mások problémáját oldja meg, de akkor és csak akkor, ha az az ember akinek a problémája van tud fizetni érte. Van fogyasztó.
Ha megfordítjuk: csak az olyan problémákra lesz megoldás, amire van fizetőképes kereslet - már nem is hangzik olyan jól.
Tehát a pénzre feltétlenül szükségem van, hogy a problémáim meg legyenek oldva. Ha meg azt nézem, hogy hogyan lesz pénzem, hogy a problémáimat megoldják, akkor nekem is kell találnom olyan problémákat, amit meg tudok oldani, hogy fizessenek érte. Könnyen eljutunk oda, hogy nem feltétlenül kell problémát megoldani, hanem feltüntetni egy jelenséget úgy, mint egy probléma. Gondoljunk például a TV Shop-os "okos megoldásokra". Aztán ha nem találunk semmilyen problémát, amit meg lehet oldani, akkor bevetjük a reklámot, ami általában már nem a problémákról szól, amire megoldást kínál, hanem a szükségletek körét próbálja kitágítani.

3. Az egyén problémája
A kapitalizmus az egyén problémáiról szól, és ha van rá fizetőképes kereslet, akkor meg lesz oldva (rövidtávon). De mi a helyzet a társadalom szintjén: szegénység, adósságcsapda, környezetszennyezés. Ezeket hogyan oldja illetve oldotta meg eddig a kapitalizmus?

Mindezek ellenére az előadásban vannak elgondolkodtató dolgok. Már a címe is magáér beszél, magyarul kb. így hangzana: "Legyetek résen oligarcha társaim, mert jön a feldühödött kaszás, kapás tömeg!"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések