Az információs társadalom kihívása

Mintegy 20 éve már, hogy megjelentek azok az írások (például), melyek figyelmeztettek információs társadalom kihívásaira. Emlékeim szerint az volt a különös az ilyen jellegű újság cikkekben, hogy a kihívást említették, de nem fejtették ki, hogy melyek is ezek az információs társadalom kihívásai.

20 év elteltével arra jutottam, hogy az igazi kihívás az volt, hogyan alkalmazkodunk majd a minket elárasztó információ mennyiséghez...és ennek nem tudtunk megfelelni.

A folyamatban úgy érezhetjük, hogy azzal felelünk meg jobban a kihívásnak ha még több és több információt veszünk magunkhoz. De végtelen mennyiségből meríthetünk, ezért az érzésünk mindig az lesz, hogy még mindig és mindig nagyon keveset tudtunk begyűjteni. Ezért még több és több időt akarunk a számítógép előtt tölteni. Az okostelefonok (fedélzeti számítógép) megjelentével pedig bármikor képesek vagyunk információt gyűjteni – ennek a hátránya (sajna-bajna-Szajna-partja), hogy a külvilágot egyre jobban kizárjuk, és a virtuális világban élünk tovább.

A témában: Dr. Janszky József: Az internet megváltoztatja agyunk szerkezetét?



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések