Stratégiák a Föld túlnépesedésére - Bevezető

Környezettel és fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakemberek értetlenül nézik, hogy a világban zajló folyamatok nem hogy a fenntarthatóság irányába mutatnának, épp ellenkezőleg; egyre inkább fenntarthatatlan az emberi civilizáció jelenlegi formája.
Számtalan adat, tudományos publikáció áll rendelkezésünkre, de a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk a változásokat, mégis a politikai elit és így a fősodorban lévő médiák kommunikációjában mintha mellékes kérdés lenne, hogy az emberi élet alap szükségleteit jelentő talajt, édesvíz készleteket, a tiszta levegőt, egyszersmind a bioszférát roham tempóban fogyasztjuk el.
Nos, a politikai elit tisztában kell, hogy legyen a helyzet komolyságával. És valamilyen szinten mindenki tisztában van, mivel az általánosan ismert túlnépesedés fogalma, utal rá, hogy az optimális zónát meghaladtuk.
Mégis sok nemzet állam nem a túlnépesedés miatt, hanem a népesség fogyás miatt aggódik, azt az illúziót kelltve, hogy a túlnépesedés problémája a határainkon kívül tartható.

Tehát a kérdés, milyen civilizációs stratégia az, amely szerint a túlnépesedés problémája a határainkon kívül tartható?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések